€25 extra korting
010 798 0980
(gebruikelijke belkosten)

Heb je een vraag ?

Onze medewerkers helpen je graag verder

010 798 0980

(gebruikelijke belkosten)

Maandag - Vrijdag: 09.00 - 21.00
Zaterdag: 09.00 - 17.00
Zondag: 10.00 - 17.00

9x mooie fiets- en wandelroutes dicht bij huis

Activiteiten en Entertainment - Laatst gewijzigd op 02 Sep. 2024

9x mooie fiets- en wandelroutes dicht bij huis

Heb je ooit een adembenemende fiets- of wandelroute ontdekt tijdens een verre reis? Fantastisch! Maar wist je dat je voor schitterende routes helemaal niet ver hoeft te reizen? Ook dicht bij huis liggen de mooiste plekken op je te wachten. In dit artikel delen we 9 mooie fiets- en wandelroutes in Nederland, België en Duitsland met je. Laat je verrassen door de schoonheid van de natuur, gewoon bij jou om de hoek!

Onze tips voor mooie wandelroutes vlakbij huis

Hieronder lees je onze tips voor wandelingen in Nederland, België en Duitsland. Alle wandelroutes liggen in de buurt van onze parken: de perfecte uitvalsbasis voor een wandelvakantie. Stap je liever op de fiets om de natuur te verkennen? Verderop lees je onze tips voor leuke fietsroutes in de buurt.


Tip 1: Een wandeling langs beekjes en dorpjes in de Eifel, Duitsland

In de buurt van Park Eifel in Duitsland kun je heerlijk wandelen. Trek je wandelschoenen aan en waag je aan een wandeltocht van 20 kilometer, van Ulmen naar Cochem. Bij Ulmen word je direct beloond met een indrukwekkend uitzicht op het jongste meer van de Eifel. Een hoogtepunt op de route is waterval ‘Rausch’, die wel 7 meter in het dal stort.

 

Je wandelt over een brug naar bedevaartskerk Maria Martental, die bij het gelijknamige klooster hoort dat een paar kilometer verderop ligt. De route eindigt in het Moezelstadje Cochem, waar je een heerlijk hapje kunt eten. Om terug te komen op het park, kun je het beste de bus nemen. Deze stopt in Ulmen.

 

Vind je een wandeling van 20 kilometer te lang? Kies dan voor een kortere route, zoals wandelroute ‘Grenzen, Galgen und Geschichte’. Deze tocht is 10 kilometer en start direct vanaf Park Eifel. Je wandelt door een prachtig heuvellandschap, langs beekjes en kleine dorpjes. Stop zeker bij uitkijkpunt Eifel-Guck om het wonderschone uitzicht te bewonderen. Een andere leuke stop is de oude watermolen, vlak voor Gunderath.


Tip 2: Een avontuurlijke wandeling door Nationaal Park De Kempen, België

In de buurt van Terhills Resort ligt het adembenemende Nationaal Park Hoge Kempen. Er zijn daar veel wandelingen te maken, zowel voor beginnende als gevorderde wandelaars. De meeste wandeltochten starten bij Toegangspoort Terhills. Kies bijvoorbeeld voor een uitdagende wandeling van 10 kilometer. De route heeft veel heuvels, dus een goede conditie is vereist.

 

Tijdens de wandeling word je getrakteerd op prachtige uitzichten over het Nationaal Park Hoge Kempen. Van uitgestrekte bossen tot paarse heidevelden en van indrukwekkende zandvlaktes tot zeldzame flora en fauna. De route is voor het grootste gedeelte onverhard, dus je voelt je echt één met de natuur.

 

Door de afwisselende hoogtes word je steeds weer verrast met een nieuw uitzicht. Onderweg kom je de Mechelse Heide tegen; die vraagt erom om gefotografeerd te worden! Op de goed onderhouden paden ontdek je zowel wilde natuur als historische elementen, zoals oude steenkoolmijnen.


Tip 3: Een wandeling door vogelreservaat Medebach Bay, Duitsland

Ben je een vogelliefhebber? Maak dan een leuke rondwandeling van 9 kilometer in het vogelreservaat Medebach Bay in Duitsland. Het vogelreservaat ligt op 5 kilometer afstand van Park Hochsauerland. Je kunt ervoor kiezen om er een uurtje heen te lopen, maar je kunt natuurlijk ook de auto of de fiets pakken.

 

Tijdens de wandeling bedwing je de bijna 600 meter hoge Hessenberg, met zijn oude beuken en eiken. De tocht gaat voor de helft over geasfalteerde paden en voor de helft over bos- en veldwegen. Lekker afwisselend! Je kunt de tocht ook prima met de fiets of de kinderwagen maken.


Tip 4: Een wandeling door vogelbroedgebied Drostendiep in Dalen, Nederland

Iets dichter bij huis kun je een wandeling door het Drostendiep maken. Deze route start vanaf De Huttenheugte in Dalen, Nederland. Je vindt er een uniek vogelbroedgebied waar je de ijsvogel, de grutto en andere zeldzame vogels kunt spotten. Het is een prachtig gebied met rustgevende waterlopen, uitgestrekte weilanden en historische houtwallen.

 

Tip: op de wandelroute zijn borden te vinden met daarop de afbeeldingen van de vogels die je kunt spotten. Scan de QR-code bij de afbeelding om meer te weten te komen over de vogel en om het geluid van de vogel te horen!


Tip 5: Een wandeling door de heuvelachtige Ardennen in Vielsalm, België

De Ardennen staan bekend om de bossen, glooiende heuvels en schilderachtige valleien. Het is dan ook een populaire bestemming voor wandelaars. In de omgeving van vakantiepark Les Ardennes kun je kiezen uit talloze mooie wandelroutes. Ontdek bijvoorbeeld de wandelroute ‘Walking alongside our Macralles’ van 9 kilometer lang.

 

De wandelroute start vanaf het park en brengt je door groene heuvels naar bosrijke gebieden en het spiegelgladde meer Lac des Doyards. Het is een rustige en ontspannen wandelroute met mooie uitzichten over de natuur en oude dorpjes in de buurt. Onderweg kom je langs historische plekken, zoals kastelen en oude molens. Pak je wandelschoenen en je fotocamera maar alvast in!

Onze tips voor leuke fietsroutes vlakbij huis

Voor wie de omgeving liever ontdekt vanaf het zadel, hebben we 4 leuke fietsroutes dicht bij huis op een rij gezet. Deze fietsroutes liggen aan of in de buurt van onze parken. Dit maakt onze parken de perfecte uitvalsbasis voor een fietsvakantie. Meer fietsroutes ontdekken? Lees dan onze tips voor fietsroutes in Nederland.


Tip 6: Een fietstocht vol natuur, cultuur en historie vanaf Zandvoort, Nederland

Wie in is voor een volle dag fietsen, kan zich wagen aan de fietsroute Zandvoort - Amsterdam. Deze route is 71 kilometer lang, dus veel mensen fietsen hem met een elektrische fiets. Er is ontzettend veel te doen op de route, dus maak er een leuk dagje weg van. Je begint met de fietstocht vanaf Park Zandvoort. Je fietst eerst door het prachtige Aerdenhout, met statige huizen langs de weg.

 

Verderop de route kom je langs het Cruquius stoomgemaal. Daar kun je alles leren over de drooglegging van het Haarlemmermeer. Fiets verder over een lange dijk langs het water, waar je veel terrassen vindt om even op adem te komen. Eenmaal in Amsterdam aangekomen, zijn de opties eindeloos. Ontdek de gastvrijheid in de gezellige Baarsjes, bezoek een museum of geniet van een picknick in één van de mooie parken.

 

Op de terugweg leidt een leuk, smal fietspad je door de prachtige natuur terug naar Zandvoort. Je fietst langs de Haarlemmertrekvaart en door De Lange Bretten: de laatste stadswildernis van Amsterdam! In het Geuzenbos kun je wilde paarden spotten; een plaatje dat je niet vaak ziet in Nederland! Recreatiegebied Spaarnwoude is een fijne plek om even uit te rusten na een lange dag trappen.


Tip 7: Een fietstocht door het schilderachtige Allgäuer landschap, Duitsland

De omgeving van Park Allgäu in Duitsland leent zich bijzonder goed voor het maken van prachtige fietstochten. Je kunt kiezen voor een klein rondje, maar ook voor grote tochten. Een mooie fietsroute is de ‘Frosch-Runde’. Deze 20 kilometer lange fietstocht leidt je door het schilderachtige Allgäuer landschap.

 

Op deze route geniet je tijdens het fietsen van de prachtige natuur, maar er is ook genoeg tijd voor ontspanning. Je gaat langs grote meren, zoals de Beurener Badsee. Je kunt daar heerlijk zwemmen, dus stap vooral even van je fiets voor een verfrissende duik. Of zoek een mooi plekje in de natuur en laat je benen even rusten.

 

Hou je van lange fietstochten? Dan is de ‘Himmelwiesen’ fietsroute van 45 kilometer waarschijnlijk helemaal jouw ding. Op deze route doe je veel kleine dorpjes aan, zoals Beuren, Merazhofen, Emmelhofen en Tautenhofen. Je kijkt je ogen uit! Op twee derde van de route kom je aan in Kißlegg. Strijk daar neer op een terrasje, of bezoek één van de indrukwekkende kastelen.

 

Stop ook even in Merazhofen om vanaf het uitzichtpunt de omgeving te bewonderen. Aan het einde van de route kom je aan in Leutkirch im Allgäu. Daar vind je een leuke oude binnenstad en het Museum im Bock, waar je alles te weten komt over de rijke geschiedenis van de regio.


Tip 8: Een fietstocht door het kleurrijke landschap van Ouddorp, Nederland

Heb je zin om de omgeving van Ouddorp per fiets te verkennen? Wij hebben een leuke fietstocht van 27 kilometer voor je in petto, die start op Port Zélande. Het is een afwisselende tocht, waarin je het landschap continu ziet veranderen. In het begin van de tocht heb je uitzicht over het water (vanaf de Brouwersdam) en de duinen. Je ziet het landschap daarna steeds groener worden.

 

Charmante boerenfietspaadjes leiden je naar de kuststrook van Ouddorp, waar je de Vuurtoren Westhoofd van buiten kunt bewonderen. Aan de kust vind je verschillende gezellige strandtenten, waar je kunt genieten van een hapje en een verfrissend drankje. Heb je meer tijd? Breng dan zeker een bezoek aan de geiten- en kaasboerderij De Mèkkerstee. Hier kun je op het terras genieten van een heerlijke kop koffie met een punt appeltaart of ontdekken hoe kaas wordt gemaakt in de kaasmakerij.

 

Ook het sfeervolle centrum van Ouddorp is zeker een bezoekje waard. Net voordat je de Brouwersdam op gaat, vind je de historische bunkerroute, een kilometerlange wandelroute langs bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. In de buurt ligt het R.T.M. museum, waar je een bijzondere collectie van historische trams, bussen en veren uit de periode 1898-1966 kunt bewonderen.


Tip 9: Een fietstocht van de zee naar de polder in de buurt van De Haan, België

De fietsroute ‘From Sea to Polder’ van 22,5 km begint bij Park De Haan en neemt je mee naar het charmante kustplaatsje Wenduine. Hier geniet je van een prachtig uitzicht over de zee en de uitgestrekte dijken. Daarna fiets je de rust van de polder in. De kronkelige fietspaden leiden je door een schilderachtig landschap, waar je langs verschillende uitkijkpunten komt.

 

Vergeet niet af en toe te stoppen en het uitzicht over de polder en de horizon in je op te nemen. Je komt hier helemaal tot rust! Eén van de hoogtepunten op de route is het natuurgebied Kleiputten van Wenduine. Dit unieke, waterrijke gebied biedt een prachtig decor van plassen, rietvelden en groene oevers. Vogelliefhebbers komen hier volop aan hun trekken, want er broeden talloze vogelsoorten.